En resa runt Storsjön

S
om båtåkare på Storsjön blir man glad över alla byalag och hembygdsföreningar som rustar upp gamla bryggor som förfallit. Det är naturligtvis mest till glädje för byborna själva men det uppskattas även mycket av oss som åker båt runt sjön. Och visar en tro på framtiden!

Nästan varje år kan man uppleva att gamla bryggor restaurerats. I de flesta fall är det nybyggen med pålningar i änden på de gamla stenpirarna. Det fanns ju under storhetstiden för hundra år sedan närmare hundra trafikerade bryggor runt sjön. Vi gör en rundtur och börjar med den gamla brygga nr 1 i Kvitsle som under det här året kar restaurerats. Tidigare en viktig knut för trafiken västerut. Bron vid Brasta kan ju avskräcka en del men brohöjden är 3.8 m vid medelvattenstånd så de flesta motorbåtar kan gå igenom. Söderut från Kvitsle når vi Mårdsunds brygga som tidigt restaurerades och den bryggan bör få viss omvårdnad igen. Snett emot ligger nya Arvesunds brygga vid museet och vandrarhemmet. Den är också hemmahamn för S/S Östersund

Därifrån åker vi söderut mot Hammarnäset där vi också hittar nygammal brygga. Ovana navigerare bör hålla sig utanför Grönön vid angöring. Tvärs över sjön ligger gamla Hallens brygga och där händer saker för trollingsentusiaster mm. Fortsätter vi på den västliga sidan når vi Vällviken med en för oväder skyddad hamn. Ytterligare söderut kommer vi till Vattjom, en fin brygga för fest och dans. Återigen gör vi en tvärgir till andra sidan sjön och når Hara brygga med bl a servering under högsommaren. Vi kastar loss och går sydväst mot Dillne, en stor brygga och tidigare antagligen viktig för Oviken. Men vi lägger direkt ut igen och passerar Sannsundsbron på väg söderut för att om babord nå Hackås brygga vid kyrkan. Här stannar vi inte utan fortsätter en bit till, och närmar oss den fina småbåtsanläggningen vid Billstaåns mynning och som ständigt utvecklas. Om vi nu går ut mot Matnäset kommer vi runt udden fram till Matnäsets brygga som är en pärla i sammanhanget. Helt suveränt! Längre upp i Myrviken är det tji med landningsplarser men det skulle vara trevligt med en ny brygga i t ex. Kövra. eller Hovermo. I stället rundar vi Hoverberget och anlöper först bryggan vid kyrkan som är den gamla officiella men fortsätter mot båtklubbens fina anläggning längre in. Här i lugnet kan man slappna av i total avsaknad av vind. På den andra sidan besöker vi Skanderåsens nybyggda brygga och finner även där ett fint bygge Det blir nu en långseglats norrut mot Verkön som väl inte behöver någon närmare presentation och på andra sidan Norderön når vi deras brygga med ett fint brygghus som rymmer många glada människor.

Vi fortsätter vår rundtur, går runt Andersön och når den gamla bryggan vid Trefotsudden som sticker ut från ön. Den bryggan har ju bevarats väl under åren och är ofta besökt. Nu följer vi det södra landet mot Sandvikens brygga som även den har hållits vid liv och vid fortsatt sydlig färd, passerar vi Vallsundsbron och når Knytta med nygammal brygga. Vi anlöper även Namn, Slandrom, Öd och Bye efter Mariebylandet, alla fint restaurerade. Vi vänder mot sta´n och går under broarna och når den nya Jamtlibryggan som också är en helt ny skapelse Nu har vi för tillfället en brygga kvar (tror jag) och det är Trångsviken, stor och rymlig med närhet till byn och med risk för sammanstötning med Storsjöodjuret.
                                                                                                                 
                                                                                                                                        Roland Trapp